Naar aanleiding van de persconferentie coronavirus (van 25-jan-’22) en de daarin gedane uitspraken door Minister Kuipers over het coronatoegangsbewijs (CTB) leek ons een samenvattend artikel op zijn plaats.
Kuipers gaf onder meer aan dat de inzet van het CTB zal leiden tot 15% minder besmettingen en verwees hierbij naar onderzoek van TU Delft en andere instellingen [1] zoals samengevat in het volgende artikel: Effectiviteit van 2G en 3G is afgenomen (tudelft.nl) [2].
Die 15% komt in een theoretisch model naar boven wanneer overal – behalve thuis en op school – 3G zou zijn ingevoerd en met de aanname dat ongevaccineerden geen andere contacten zouden zoeken. Een onrealistisch scenario en een getal dat bovendien niet klopt in combinatie met de aangekondigde (CTB) regels. De maximale reductie zal onder de 5,4% liggen en misschien wel richting de nul gaan (of zou het ook nog een negatief effect kunnen hebben?). 👇🏼
Onderbouwing
- In het artikel [2] is te lezen dat er theoretisch een maximale reductie van 5,4% (van de R waarde) te behalen is als het CTB op alle andere plekken dan school, thuis of werk gebruikt zou worden (de eerdere 15% was inclusief werk). Dit laatste is óók niet het geval, het CTB wordt bv. niet toegepast in de supermarkt, waardoor dit percentage verder omlaag zal gaan.
- Als iedereen een infectie heeft doorgemaakt, is het effect nul. Het is dus van belang hoeveel Nederlanders immuun zijn. Hoe groter die aantallen, des te minder maakt het coronatoegangsbewijs het verschil. Het percentage van 5,4 is berekend op basis van de cijfers van twee weken geleden, maar juist in de afgelopen twee weken kregen rond de 600.000 mensen een positieve coronatestuitslag. Dat betekent dat het effect nog wat kleiner is.
- Ook niet meegenomen is dat mensen zonder het toegangsbewijs alternatieven opzoeken, waardoor het percentage nog verder zal dalen.
Wat blijft er nog over van die 5,4%?
Een citaat uit het artikel [2] “Effectiviteit van 2G en 3G is afgenomen”:

Negatieve effecten niet meegenomen
In de onderbouwing van het kabinet zijn de negatieve effecten op de samenleving niet meegenomen. Men kijkt alleen met een eendimensionale blik naar het virus: reductie van besmettingen. Met negatieve effecten bedoelen we de vrijheidsbeperking, soevereiniteit en burgers die elkaar controleren, in combinatie met de ontzettend hoge kosten voor ons als belastingbetaler (boa’s, infrastructuur) en voor de ondernemers die mensen aan de deur moeten hebben om te controleren of niet dan wel slechts beperkt open mogen.
Resumé
Wij missen overtuigende onderbouwing dat het CTB proportioneel is, zeker wanneer veel andere maatregelen wel worden afgeschaft. Daarbij was de stelling enkele maanden geleden nog dat deze maatregel zeer tijdelijk zou zijn: Letterlijke tekst persconferentie minister-president Rutte en minister De Jonge (14 september 2021) | Mediatekst | Rijksoverheid.nl [3]

Kritische vragen
- Zou een combinatie met de huidige regels en omikron het reproductiegetal zelfs kunnen verhogen?
Bijvoorbeeld omdat het daarmee iedereen zonder CTB bij elkaar drijft in alternatieve feestjes of underground kroegen? Wat de onderzoekers wel zeggen, is dat een deel van de mensen niet naar dat alternatieve feestje gaat. Hoeveel dit uiteindelijk zal schelen is de vraag, maar het zal weer wat afsnoepen van die 5,4% die er overbleef. - Waar is de kritische houding vanuit de media?
Er is ergens tegen het einde van de persconferentie een vraag over geweest, maar voor de rest bleef het stil. Update 26-jan-2022 – 21:00: Inmiddels druppelen er steeds meer berichten binnen (Trouw, NU, Parool, NOS, Hart van Nederland).
Referenties
[1] Rapport over de effectiviteit van verschillende toepassingen van het Coronatoegangsbewijs, 17-1-2022 TU Delft en diverse andere instellingen (in het rapport worden geen namen van auteurs genoemd).
[2] Artikel “Effectiviteit van 2G en 3G is afgenomen”, 17 januari 2022 – Webredactie Communication, op de site van TU delft: https://www.tudelft.nl/2022/tu-delft/effectiviteit-van-2g-en-3g-is-afgenomen
[3] Letterlijke tekst persconferentie minister-president Rutte en minister De Jonge (14 september 2021) | Mediatekst | Rijksoverheid.nl